Comuna Cârţa are relații de înfrăţire cu următoarele localități:

MERNYE: (Ungaria)
mernye cimer Se situează în mijlocul județului Somogy, între orașele Kaposvár și Balatonlelle. Se numără între cele mai vechi comune ale Ungariei. Prima dată a fost menționată în documente în anul 1229, iar începând din anii 1330 are și parohie deja. Satul este situat lângă drumul principal nr. 67, într-un mediu înconjurat de dealuri line minunate, la 30 km spre sud de la Lacul Balaton. O parte din locuitori se ocupă cu agricultura, dar localitatea dispune de o industrie și de unități economice semnificative.
La Mernye posibilitățile sunt excelente; în localitate pe agricultorii, investitorii precum și pe oamenii care se stabilesc aici îi așteaptă condiții favorabile. Produsele principale pe terenurile agricole sunt grâul, porumbul și sfecla de zahăr. Faptul că Lacul Balaton și băile termale din localitatea Igal sunt aproape, precum și frumusețea peisajului oferă posibilitatea dezvoltării turismului rural.
Numărul locuitorilor este aproximativ 1600 care include și populația localității Mernyeszentmiklós situat la 4 km de îndepărtare. În școala generală sunt aproape 300 de elevi, incluzând copiii din satele vecine.
Între Cîrța și Mernye s-a stabilit o relație de înfrățire cu mai mult de 14 ani în urmă; delegațiile ambelor localități se prezintă des, mai ales cu ocazia sărbătorilor.
www.mernye.hu

HELVÉCIA: (Ungaria)

helvecia cimerAceastă localitate de aproape 4300 de locuitori se situează în județul Bács-Kiskun, în apropierea orașului Kecskemét. Mai mult decât jumătate dintre locuitori trăiesc pe fermele extravilane și se ocupă cu agricultură ca producători sau întreprinzători mici. Majoritatea se ocupă cu viticultură și producția de fructe, însă în comună se desfășoară și activități industriale unde lăcătușeria stă pe primul loc. Pe lângă toate acestea, funcționează cu succes atât florăria cu flori vii, cât și florăria cu flori tăiate, care sunt administrate de proprietari pricepuți.
Din punct de vedere turistic, comuna are două atracții principale. Lacul Ludas și împrejurimile sale, precum și pădurea din vecinătatea Lacului Fehér oferă experiență plăcută vizitatorilor.
Relația Cârței cu Helvécia are o istorie de mai mult de 9 ani, iar această tradiție se păstrează în continuare și de către conducătorii actuali ai comunelor.
www.helvecia.hu

FERTŐRÁKOS: (Ungaria)

fertorakos cimerComuna de mai mult de 2000 de locuitori de pe malul Lacului Fertő se situează la 10 km de orașul Sopron, la granița cu Austria. Cu istoricitatea sa și obiectele sale din epoca romană reprezintă o valoare remarcabilă. Locuitorii de aici s-au atașat foarte mult de Lacul Fertő. O odihnă mai eficientă și mai liniștită este imposibil de imaginat decât ceea ce poate oferi stufărișul liniștit al lacului cu flora și fauna sa deosebită și cu valorile sale naturale protejate.  De altfel, în 2001 UNESCO a declarat regiunea Lacului Fertő cu vegetația ei bogată parte a Patrimoniului Mondial. Între atracțiile ei istorice se numără mina de piatră, castelul episcopal, vechea moară de apă și capela din Városmajor. Biserica catolică a comunei a fost binecuvântată în 1696. Turnul bisericii, care a servit și ca apărare, datează din Evul Mediu. Multe familii au început să primească vizitatori, apar din ce în ce mai multe pensiuni, precum Pensiunea Horvátház, Pensiunea Huber, Pensiunea Szentesi sau camerele de oaspeți Zsuzsa, camerele de oaspeți Kovács, camerele de oaspeți Katalin și altele. Aici menționăm din nou că la data de 3 mai 2008, delegații comunei noastre au semnat un contract de parteneriat cu comuna Fertőrákos, prin care între cele două comune s-a stabilit o relație de înfrățire. La sărbătorile noastre îi așteptăm și pe ei cu mult drag în comuna noastră. www.fertorakos.hu

ZÉTÉNY (Slovacia)

zeteny cimerSatul majoritar maghiar situat în Slovacia are aproximativ 780 de locuitori. Locuitorii comunei se ocupă mai ales cu agricultură însă activitatea industrială, de asemenea, este prezentă. Este o localitate în dezvoltare; noua școală, care include grădinița și clasele I-IV, a fost construită din fonduri europene. Au înființat un așa-numit Parc European unde au plasat patru stâlpi funerari de lemn sculptat în onoarea localităților înfrățite, stâlpile fiind realizate de localnicul sculptor în lemn, Balla Lajos. Relația comunei noastre cu localitatea Zétény s-a realizat prin comuna Helvécia, contractul de înfrățire fiind încheiat în iulie 2008.
www.zatin.ocu.sk